G

TOP 20 JOCURI ARIA CAFE

ACTIVITY

party games

3 – 16 jucatori             60 min.                       dificultate: 1,9  (1-5)

Activity este un joc foarte distractiv, toată lumea va râde cu lacrimi. Jucătorii îşi pot pune în evidenţă personalitatea, capacităţile artistice fantezia şi îndemânarea. Activity este un joc creativ şi de comunicare, o combinaţie de elemente: mimă, descriere verbală sau desen. Toate aceste elemente trebuie folosite pentru a ajuta partenerii de joc să ghicească anumite cuvinte, expresii.

SABOTEUR

bluffing          card game        exploration          party game

3 – 10 jucatori                      30 min.                       dificultate: 1,3  (1-5)

Saboteur este un joculet foarte simplu si rapid in care fiecare joaca fie rolul unui sabotor sau al unui pitic onest, cu scopuri diferite. Nimeni nu stie care e care, dar fiecare stie ce are de facut. Potrivit pentru fanii jocurilor in genul “Bang!” dar fara sa prezinte si inconvenientul temporal, Saboteur e un mod perfect de a petrece 30-40 de minute cu prieteni sau colegi.

CARCASSONNE

territory building            family games

2 – 5 jucatori                         30 – 45 min.               dificultate: 1,9  (1-5)

Extrem de usor de inteles si jucat prin plasarea placutelor realizate foarte ingenios, acestea incorporeaza competitia dintre jucatori impreuna cu placerea de a construi un oras piesa cu piesa, aproape ca un puzzle. Concureaza pentru controlul unei locatii care iti va aduce multe puncte, sau concentreaza-te pe beneficiile imediate pentru avantajul pe termen lung. Jocul are o natura reactiva – extragi o placuta, evalueazi situatia curenta si gasesti o noua modalitate de a-ti extinde controlul asupra cetatii.

CATAN 

family games              strategy games

3 – 4 jucatori (5-6)               60 – 120 min.             dificultate: 2,4  (1-5)

Binecunoscuta serie Settlers of Catan inca se bucura de foarte mult success desi se apropie de 20 de ani de cand a fost lansata. De ce? Din prea multe motive pentru a le mentiona aici. Dar uite totusi cateva: este un mod excelent de a introduce pe cineva in lumea jocurilor de societate; se invata usor si nu are grad prea ridicat de dificultate; e rapid, distractiv si implica foarte multa interactiune intre jucatori; face un mix ideal de noroc si strategie, permitandu-ti in orice moment sa alegi in ce directie ai prefera sa mergi mai departe. In esenta, simplu, curat, si accesibil oricui.

CLUEDO

bluffing           murder/mystery          deduction

2 – 6 jucatori                         45 min.                       dificultate: 1,7  (1-5)       

Cluedo s-a întors cu un aspect modern, iar tu trebuie să aflii responsabilul pentru uciderea proprietarului milionar al unei case impunătoare cu o grădină cu alei. Trebuie să scormoneşti prin camere, printre arme şi oaspeţi şi să faci munca de detectiv! Ucigaşul a fost Plum cu cheia franceză în dormitor? Sau Green cu pistolul în bucătărie? Pune cap la cap indiciile şi formulează-ţi acuzaţiile! Dacă ai dreptate în ceea ce priveşte locaţia, arma şi suspectul, eşti câştigătorul misterului!

CITADELA

bluffing    card game   family games    strategy games   city building

2 – 8 jucatori                           20 – 60 min.               dificultate: 2,1  (1-5)

Jocul de societate Citadels ne aduce intr-o lume medievala onirica in care scopul tau e sa construiesti cel mai frumos oras din tinut prin cartile care definesc diferite districte ale acestuia. Partea cea mai interesanta e ca pentru a realiza acest lucru, tu iti vei alege un rol dintre cele 8 oferite (9 cu extensia Citadels and the Dark City).

DIXIT

party games               humor

3 – 6 jucatori                                       30 min.                       dificultate: 1,3  (1-5)
3 – 12 jucatori (versiunea Odissey)

Tine-ti respiratia! Ilustratiile sunt dezvaluite. Toate au ceva in comun: o fraza enigmatica. Acum fii atent, numai una din cele cinci imagini este cheia. Va trebui sa-ti folosesti tot flerul si intuitia pentru a descoperi imaginea, ocolind, in acelasi timp, capcanele intinse de ceilalti jucatori.

LOVE LETTER

family games               bluffing          card game

2 – 4 jucatori                                    20 min.                       dificultate: 1,2  (1-5)

Toți bărbații tineri și chiar și cei ce nu mai sunt chiar tineri caută de câștige inima Prințesei de Tempest. Din nefericire prințesa s-a încuiat în palat, așa că trebuie să se bazeze pe ceilalți pentru a îți livra scrisoarea de dragoste (Love Letter) către prințesă. Vei reuși tu să fi primul care ajunge la prințesă?

CAMEL UP

family games              animals           dice        racing

2 – 8 jucatori                                       20 – 30 min.               dificultate: 1,5  (1-5)

Jocul se desfasoara pe o tabla cu un traseu de 16 casute in jurul unei piramide de carton. Jucatorii nu detin efectiv camilele care participa la cursa, ci primesc carti care reprezinta personaje ce pariaza pe cursa.

7 WONDERS

card game      family games        strategy games       city building

2 – 7 jucatori                         30 min.                       dificultate: 2,3  (1-5)

7 Wonders este un board game care iese in evidenta prin grafica excelenta si foarte minutioasa. Este un joc de societate, bazat pe carti de joc si modul in care fiecare jucator isi manageriaza resursele pentru a fi capabil de a ridica una dintre cele sapte minuni ale lumii. Desi este un joc rapid, putand fi jucat in mai putin de o ora, acesta reuseste foarte bine sa ofere sentimentul de dezvoltare al unei civilizatii, combinand sansa cu elemente strategice si cele de construire a unui pachet de carti.

GAME OF THRONES    

strategy games     negotiation    fantasy     bluffing

3 – 6 jucatori                                    120 – 240 min.           dificultate: 3,6  (1-5)

Urzeala Tronurilor este un joc de societate epic în care este nevoie de mai mult decât forță militară pentru a câștiga. Vei prelua puterea cu forță, vei folosi cuvinte mieroase pentru a te strecura mai aproape de tron sau vei atrage poporul de partea ta? Prin planificare strategică, diplomație și jucarea cărților îţi vei împrăștia influența în Westeros.

ISTANBUL

strategy games       dice rolling      grid movement       economic

2 – 5 jucatori                                    40 – 60 min.               dificultate: 2,6  (1-5)

In jocul Istanbul, conduci un grup format din 4 asistenti si 1 negustor prin 16 locatii dintr-un bazar. La fiecare locatie poti face o actiune specifica. Pentru a putea face o actiune trebuie sa muti negustorul si un asistent acolo iar apoi sa lasi asistentul in spate pentru a se ocupa de detalii in timp ce tu te ocupi de lucruri mai importante. Daca vrei sa folosesti acel asistent mai tarziu, negustorul trebuie sa se intoarca in acea locatie pentru a-l lua de acolo. Astfel trebuie sa iti planifici foarte bine mutarile pentru a nu ramane fara asistenti.

KINGDOMS

strategy games      abstract games     fantasy   medieval

2 – 4 jucatori                                    45 min.                       dificultate: 1,8  (1-5)

În Kingdoms, jucătorii încearcă să colecteze cât mai mult aur prin construcţia castelelor în cele mai bogate regiuni ale ţinutului în timp ce încearcă să evite hazarde ca dragoni, mlaştini şi troli. Harta este formată dintr-o matrice pe care se plasează plăcuţe ce modifică pozitiv sau negativ suma de bani câştigată de celelalte clădiri de pe rând sau coloană.

REGELE DIN TOKYO

family games      dice      fighting     science fiction

2 – 6 jucatori                                    45 min.                       dificultate: 1,5  (1-5)

În Regele din Tokyo (King of Tokyo) joci rolul unui monstru mutant, al unui robot gigant sau a altor extratereştri  toti distrugându-se cu plăcere între ei într-o atmosferă amuzantă încercând să devină singurul Rege al Tokyo-ului.

REZISTENTA

party games       bluffing      negotiation      deduction

5 – 10 jucatori                                  30 min.                       dificultate: 1,6  (1-5)

The Resistance este un joc de petrecere, de deducție socială. Făcut pentru un număr de jucători între 5-10, durează 30 de minute și jucătorii nu sunt eliminați pe parcurs. Este inspirat din jocurile Mafia/Werewolves și totuși este unic prin mecanicile sale de bază ce cresc resursele informaționale, intensifică interacțiunea între jucători și scoate eliminarea jucătorilor.

QWIRKLE

family games            abstract games

2 – 4 jucatori                                    45 min.                       dificultate: 1,7  (1-5)

Deși Qwirkle pare un joc simplu de potrivire de culori și forme (oarecum în genul Domino), totuși necesită manevre tactice precum și strategii planificate cu grijă. Jocul constă din 108 blocuri de lemn ce au imprimate șase forme diferite în șase culori diferite. Jucătorii folosesc blocurile cu scopul de a realiza puncte contruind linii cât mai lungi ce au o caracterisitcă comună – fie culoarea, fie forma.

TOBAGO

family games            hand management         modular board

2 – 4 jucatori                                    60 min.                       dificultate: 2,1  (1-5)

Tobago este un joc de aventura in care fiecare jucator detine o alta parte a unor harti catre comori inimaginabile. Pe masura ce jocul evolueaza, diverse parti ale hartilor sunt descoperite iar jucatorii se grabesc ca sa se asigure ca lor le va reveni comoara. Jocul are o harta modulara si are o grafica fascinanta.

TZOLK’IN

strategy games        civilization       economic       farming

2 – 4 jucatori                                    90 min.                       dificultate: 3,6  (1-5)

Tzolk’ín Calendarul Maiaş, este un joc care vine cu un mecanism nou, inovator – plasarea dinamică a muncitorilor. Jucătorii reprezintă diferite triburi maiaşe, și trebuie să își plaseze muncitorii în niște roți dințate gigantice interconectate. Pe măsură ce roțile se mișcă muncitorii vor ajunge în diferite ari ale tablei de joc. În timpul unei ture jucătorii au de ales să plaseze unul sau mai mulți muncitori în punctul cel mai puțin vizibil al unei roți sau să mai tragă unul sau mai mulți muncitori.

STONE AGE

family games      strategy games     dice      prehistoric

2 – 4 jucatori                                    60 – 90 min.               dificultate: 2,5  (1-5)

În Stone Age jucătorii se luptă să supraviețuiască muncind pe rând ca vânători, mineri, tăietori de lemne, pietrari, fermieri sau făuritori de unelte. Pe măsură ce strâng resurse și cresc ca populație jucătorii tebuie să creeze uneltele necesare dezvoltării propriului trib.

MONOPOLY

economic       negotiation        auction/bidding    roll / spin and move

2 – 8 jucatori                           180 min.                     dificultate: 1,7  (1-5)

Traieate viata agitata a unui agent imobiliar in lumea ametitoare a tranzactiilor imobiliare. Fa turul orasului cautand cele mai bune proprietati: terenuri, statii si utilitati toate gata sa fie luate in stapanire.